عضو اندیشکده اسرا: هنوز بسیاری از هموطنان ما درگیر ماجرای خونهای آلودهای هستند که دستهای فرانسوی صحنهگردان اصلی آن فاجعه بود. چطور یک بار دیگر به این کشور می توان اعتماد کرد؟
آرش پاکاندیش، پژوهشگر مرکز پژوهشی آرا در مصاحبه با خبرگزاری فارس، اظهار داشت: برایان هوک نماینده دولت ایالات متحده در امور ایران صراحتاً اعلام کرده است که «کرونا ایران را از تحریمها نجات نخواهد داد» و ذرهای از استراتژی «فشار حداکثری» بر ایران کاسته نخواهد شد.
وی افزود: چطور باور کنیم سازمان پزشکان بدون مرز که همچون سایر سازمانهای بینالمللی در سیطره نفوذ آمریکاییها است، نگران جان ایرانیها شده و برای کمک به ایران، تجهیزات و کارشناس اعزام کرده است؟
این کارشناس مسائل امنیتی اظهار داشت: ورود گروه موسوم به «پزشکان بدون مرز» از مبداء هر کشوری از جمله فرانسه به ایران قطعا امکان باز شدن کریدور نفوذ به کشور و خروج اطلاعات ژنتیکی مردم را این بار به بهانه مقابله با ویروس کرونا فراهم می آورد.
وی ادامه داد: هنوز بسیاری از هموطنان ما درگیر ماجرای خونهای آلودهای هستند که دستهای فرانسوی صحنهگردان اصلی آن فاجعه بود. چطور یک بار دیگر به این کشور می توان اعتماد کرد؟
آرش پاکاندیش در پایان گفت: هنوز آن قدر از نقض برجام از جانب آمریکا و میانجیگریهای مکارانه اروپا نگذشته است که دولت جمهوری اسلامی بخواهد دچار یک فراموشی تاریخی مجدد شود و به غربی ها اعتماد کند.
محمدمهدی سلیمی، عضو اندیشکده اسرا و کارشناس مسائل سیاسی و رسانه گفت: اروپاییها هنوز کاری درباره تعهدات برجام انجام نداده، قدم به قدم برای ما شرطگذاری میکنند. برای همین به نظرم رویکرد اروپاییها برای برداشتن هر قدم کوچک به همراه شرطهای پی در پی قدری برای ما خطرناک است.
برنامه گفتوگوی سیاسی با موضوع «تحلیل مواضع اروپایی ها برای نگه داشتن ایران در برجام» با حضور محمدمهدی سلیمی، استاد روابط بینالملل دانشگاه روی آنتن رادیوگفتوگو رفت.
محمدمهدی سلیمی در مصاحبه با رادیوگفتوگو بیان کرد: اروپا اقدام عملی برای برطرف کردن نیازها و خواستههای اقتصادی ایران انجام نمیدهد. اگرچه به نوعی میخواهد نقش پلیس خوب را بازی بکند، اما اگر از یک زاویه دیگر به موضوع اینستکس نگاه کنیم، نیازمند بررسی و شناخت جنس دیپلماسی آمریکا و اروپاست. زیرا نیازهای اساسی اروپا در حوزه اقتصادی و امنیتی به آمریکا باعث میشود که آنها نتوانند اقدامات عملی درباره کاهش نیازهای اقتصادی ایران انجام بدهند. از آنجا که آمریکا سهم به سزایی در حوزه اقتصادی و امنیتی دارد، این سهم به سزا باعث شده اروپا قادر به اقدام عملی برای برطرف کردن مشکلات اقتصادی ایران نباشد.
عضو اندیشکده اسرا افزود: حال باید دید جمهوریاسلامی با برجام چه می کند که در عین حال منجر به باز شدن پروندهاش در شورای امنیت نشود و یکسری اقدامات عملی برای برطرف کردن نیازهای مالیاش انجام دهد؟ از سوی دیگر در تعهدات برجامی کشورهای اروپایی اشکالاتی وجود دارد. نخست اینکه در صورت برطرف نشدن مشکلات مالی و اقتصادی ایران، اروپا به شکلی جبران بکند؟ هنوز در این رابطه قدم قابل اعتنایی برداشته نشده است. از سوی دیگر نفت که مهمترین و اساسیترین نیازهای اقتصادی و تجاری ما را مرتفع میکند، فروش آن به راحتی ممکن نیست. حال آنکه قرار بود، اروپا راه حلی برای این مشکل ارائه کند. دریغ از یک قدم عملی!
استاد روابط بینالملل ادامه داد: بر خلاف برخی از کارشناسان، با خوشبینی در عرصه بینالملل آن هم در برابر کشورهایی مانند آمریکا مخالف هستم. اروپاییها نیز تنها میخواهند نقش پلیس خوب را بازی کنند. آنها تعهدات برجامی خود را آنقدر کش دادند تا تحریمهای دوباره آمریکا تثبیت شود. همانطور که قبلا اشاره کردم اروپا وابستگیهای زیادی در حوزه اقتصاد و امنیت به آمریکا دارد، اما هم میخواهد جمهوریاسلامی را در برجام نگه دارد و هم به دنبال حفظ حمایت های آمریکاست.
محمدمهدی سلیمی گفت: حقوق بینالملل ماحصل همکاریهای متقابل کشورهاست و یکجانبه نیست. بالاخره اروپا از شرایطی برخوردا است که میتواند برادریش را ثابت کند، اما در این این میان هر قدم کوچک اروپاییها مسائلی برای ما به همراه داد. برای مثال در هر قدمی بحث شفافیت مالی را پیش می کشند و به دنبال آن بحث FATF را پررنگ می کنند. اروپاییها هنوز کاری درباره تعهدات برجام انجام نداده، قدم به قدم برای ما شرطگذاری میکنند. برای همین به نظرم رویکرد این مدل تعامل اروپایی ها برای ما خطرناک خواهد بود.
عضو اندیشکده اسرا در پایان اظهار داشت: به نظرم با سابقهای که از آمریکا و اروپا داریم، در شرایط کنونی راه حل ما دیپلماسی متحرک و هدفمند است. به شرطی که محاسبات ما در عرصه بینالملل بسیار دقیق باشد. باید معاملهگر خوبی باشیم و ادبیات ما در مذاکره به سمت معامله برود. یعنی وقتی چیزی می دهیم، قرار است چه چیزی عایدمان بشود؟ در حالی که با کشورهای مواجه هستیم که در عرصه بینالملل کاملا واقعگرایانه فعالیت میکنند. از طرفی ما باید نگاه همه جانبه به جهان داشته باشیم. نباید گزینشی عمل کرد. ضمن اینکه تعریف مشخصی از اهدافمان داشته باشیم. در این صورت است که قادر خواهیم بود کنشگری فعالانه در عرصه بینالملل داشته باشیم.